China Tyre Expert

Car tyres and technical terms are inseparable,

by:Tanco Tire,Timax Tyre     2020-09-05

1. What is 'aquaplaning'?

A: A popular water sport involving skis and a hang glider?

B: What happens when a tyre can't clear road water away quickly enough?

C: A technique used by a deep-sea carpenter?

2. What is 'rolling resistance'?

A: The amount of energy required to overcome the static mass of a tyre?

B: Wartime fighters who adopted job-sharing?

C: The ability of a tyre to stop a car turning over?

3. What does 'M+S' stand for?

A: A well-known department store?

B: 'Match and Slip' as applied to tyre tread's grip?

C: It denotes a 'Mud and Snow' tyre?

4. What is a 'mid range' tyre?

A: A tyre designed to run at a medium pressure?

B: A tyre that is of lower quality than a branded tyre but is cheaper?

C: A tyre that wears out twice as fast as a high range tyre?

5. What is 'Mu'?

A: The coefficient of the average grip of a tyre on a wet surface?

B: A metric unit of tyre pressure?

C: The sound made by a taciturn cow?

6. What is a 'Standing Wave'?

A: The hand signal given by a policeman directing traffic?

B: The sine wave shown on the screen of an electronic tyre-balancing machine?

C: A wave of deformation in front and behind the contact patch of a rolling tyre?

7. What is 'Re-grooving'?

A: Cutting new grooves into the sidewall of a tyre to aid water dispersion?

B: Cutting new grooves into worn tread to extend the life of truck tyres?

C: An older person learning how to break dance?

8. What is 'profile'?

A: The difference between the sizes of front and rear tyres?

B: A person's self-disclosed information on Facebook?

C: The ratio of tyre sidewall height to the width of a car tyre's tread?

9. What does 'SST' stand for?

A: It stands for 'Second Set of Tyres'?

B: It stands for 'Self Supporting Technology'?

C. It stands for 'Slightly Slippy Tyres'?

10. What are 'Harmonics'?

A: Annoying vibrations and noise causing discomfort for a car's occupants?

B: Tyre noise ocurring only on certain road surfaces?

C: A 1960's band that used musical saws?

11. What is 'Hysterisis'?

A: The hardness of the rubber used in a car tyre's carcass?

B: A female relative who tends to panic?

C: The resistance to deformation of the rubber in a tread block?

12. Why do some tyre fitters use nitrogen?

A: As an alternative to air for inflating tyres?

B: As a means of removing an old tyre from a wheel?

C: For a laugh in the tyre bay before a short sleep?

Answers

1B

2A

3C

4B

5A

6C

7B

8C

9B

10A

11C

12A

Article Resource

Get an instant online tyre quote now or contact your nearest fitting centre to see how much you can save with Merityre car tyres specialist!

Custom message
Chat Online
Chat Online
Chat Online inputting...
Sign in with: